Kuih Muih Tradisi Kelantan

Dublin Core

Title

Kuih Muih Tradisi Kelantan

Subject

Makanan tradisional

Description

Kelantan terkenal dengan kuih muih yang enak serta tradisi seni pembuatan kuih muih yang melambangkan kesenian negeri tersebutKeistimewaan masakan Kelantan telah diakui ramai. Hidangannya unik dan istimewa. Malah masakannya sudah sampai ke peringkat antabangsa sebagai masakan Malaysia.

Items in the Kuih Muih Tradisi Kelantan Collection

Akok
Juga dikenali sebagai akok kelantan kerana mempunyai bau yag harum dan dibuat daripada telur dan gula merah.

Jala Emas
Juga dikenali sebagai makanan diraja. Bahan-bahan utama adalah telur dan gula.

Lompat tikam
Merupakan satu makanan yang terkanal yang selalunya disajikan dalam majlis-majlis tertentu.

Ketupat Sotong
Ia dibuat daripada beras pulut, sotong dan gula merah sebagai sos.

Buah Tanjung
Rasanya manis seperti jala mas dan merupakan makanan warisan kerabat diraja kelantan.

Puteri Mandi
Diperbuat daripada beras pulut dan dihidangkan bersama kelapa manis (sambal).

Lepok Durian
Dibuat daripada durian dan gula tetapi proses membuatnya memakan masa yang agak lama sehingga ia melekit.

Bengkang
Bengkang tepung beras adalah sejenis kuih tradisional yang menjadi kegemaran terutama sekali penggemar kuih lama.

Apam Bakar
Apam bakar merupakan makanan tradisi Kelantan yang terkenal dari zaman dulu lagi.

Poli Ubi Kayu
Poli Ubi Kayu Kuih yang berasaskan ubi kayu dan amat terkenal di Kelantan dengan kelazatan ubi yang direbus.

Collection Tree