Lauk pauk Negeri Kelantan

Dublin Core

Title

Lauk pauk Negeri Kelantan

Subject

Makanan Tradisional

Description

Kepelbagaian lauk pauk negeri Kelantan yang lazat serta rasa yang unik.

Items in the Lauk pauk Negeri Kelantan Collection

Ayam Percik
Ayam bakar yang disediakan bersama sos santan kelapa yang istimewa (berwarna putih)

Acar Kuning
Acar Kuning kelantan merupakan lauk pauk yang terkenal ketika kenduri atau pun enak disajikan dengan gulai ayam.

Ayam Masak Kurma
Resipi Ayam Masak Kurma, hidangan yang tak asing lagi di kenduri kendara. Hindangan mudah dan sedap, pastikan menggunakan santan dan ayam yang segar bagi mendapatkan rasa yang terbaik

Cenge Ikan Kering
Cenge Ikan Kering

Bahan-Bahan

- 500gm iakan kering
- 400gm cili kering
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Sedikit belacan
- Garam
- Gula melaka
- Minyak masak

Cara-Cara

- Goreng ikan kering dan…

Daging Kering
Daging Kering merupakan salah satu menu masakan yang terkenal dikelantan.

Etak Salai
ETAK dalam dialek Kelantan adalah sejenis hidupan cengkerang dan amat popular dijadikan menu hidangan harian serta dijadikan snek ketika bersantai bersama keluarga dan rakan.

Dikenali sebagai corbicula fluminea dalam bahasa saintifik, ia amat…

Gulai Darat Daging
Gulai darat adalah salah satu menu masakan yang cukup popular di negeri Cik Siti Wan Kembang. Kebiasannya ia di sediakan pada hari kenduri-kendara atau pada majlis perkahwinan. Gulai Darat rasanya cukup istimewa, dagingnya yang di potong kecil dan…

Kerutuk Daging
Kerutuk adalah masakan istimewa orang Kelantan.Kerutuk ini lebih sedap dimakan dengan nasi putih dengan sambal belacan berulamkan hirisan timun atau acar timun mentah.

Gulai ikan darat
Gulai darat ini merupakan masakan tradisi orang Kelantan. Bahan-bahan2 ekor ikan keli 1 cawan santan  5 ulas bawang merah * tiga hiris lengkuas * tiga hiris kunyit * 3-4 tangkai cili padi merah * Seikat daun kesum Asam keping Garam Cara-cara Bahan…

Collection Tree