Kubu Kebal British

Dublin Core

Title

Kubu Kebal British

Subject

Peninggalan Kubu di Kelantan

Description

Menjelang berlakunya Peperangan Dunia Ke II yang lalu, tentera British yang ditempatkan di Kelantan telah mendirikan kubu-kubu kebal  (Pill Box) bagi mempertahankan pantai negeri itu dan pasukan mereka daripada serangan pasukan musuh. Kubu-kubu kebal tersebut telah didirikan dalam tahun 1940 di sepanjang pantai dari Bachok ke Tumpat dan di tempat-tempat strategik yang lain iaitu Lapangan terbang Kota Bharu, Lalang Luas, Machang dan Gong Kedak, Pasir Puteh. 

Diperbuat daripada simen konkrit dan boleh memuatkan seramai 9 hingga 12 orang tentera. Lubang-lubang khas dibuat di setiap penjuru untuk memerhati dan menembak musuh. Sehingga kini sejumlah 25 buah kubu telah dapat dikesan dan sebahagian besarnya telah ditenggelami air kerana hakisan pandai yang berlaku sepanjang tahun.

On the second World War, the British Army was stayed at Kelantan and they was build the Pill Box to protect the beach of Kelantan from enemy. The Pill Boxes were built at 1940, along of beach from Bachok to Tumpat and also at the strategic area like a airport Kota Bharu, Lalang Luas, Machang and Gong Kedak Pasir Putih. 

The Pill Box was used is improve from metal like concrete and about 9 to 12 army can fit it. The hole at the Pill Box is to watch and to shoot the enemy. Until now about 25 Pill Box ware found and they were damaged due to the sea.

Creator

Pelancongan & Sejarah Negeri Kelantan

Source

Pelancongan & Sejarah Negeri Kelantan

Language

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris

Type

Book

Files

Citation

Pelancongan & Sejarah Negeri Kelantan, “Kubu Kebal British,” Digital Kelantan Collection, accessed March 25, 2023, http://digitalkelantancollection.umk.edu.my/koleksikelantan/items/show/2824.