Go Kart

Dublin Core

Title

Go Kart

Subject

Kelab Sukan Kelantan

Description

Pusat Sukan dan Litar Kart Tengku ahkota dibina pada tahun 1998 dan telah dirasmikan oleh KDYMM Al-Sultan Kelantan pada 4 Oktober 1998. Litar ini merupakan litar yang pertama dibina Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Ianya diharapkan agar litar ini boleh meningkatkan bilangan sukan mencabar peringkat bilangan sukan mencabar peringkat antarabangsa yang akan diadakan di Kelantan. 

Pusat Sukan dan Litar Kart dibina di atas kawasan seluas 20 ekor di Baroh Raja, Gunong, Bachok dan mempunyai litar kelas antarabangsa sepanjang 1.5 kilometer. Pihak pengurusan pusat sukan ini bercadang mengadakan acara tahunan untuk memajukan sukan di negeri Kelantan, samada peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa. Adalah diharapkan kepada persatuan sukan, penganjur dan tokoh korporat agar dapat memberikan kerjasama dan sumbangan dalam menjayakan dan memajukan sukan di negeri ini.

Tengku Mahkota Sport Centre and Kart Circuit built on 1998 and launched by KDYMM Al-Sultan Kelantan at 4th October 1998. The circuit is the first one built in east peninsular Malaysia and hopefully increasing the challenging international sport event that will be launch in Kelantan. 

Tengku Mahkota sport centre and kart circuit built in the 20 acares land area at Baroh Raja, Gunung, Bachok and the circuit international level leght about 1.5 km. 
The management of this place to proposed to organized the complex get more. Hopefully for the sport association and the sponsors give a cooperate for this event.

Creator

Pelancongan & Sejarah Negeri Kelantan

Source

Pelancongan & Sejarah Negeri Kelantan

Language

Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris

Type

Book

Files

Citation

Pelancongan & Sejarah Negeri Kelantan, “Go Kart,” Digital Kelantan Collection, accessed May 29, 2023, http://digitalkelantancollection.umk.edu.my/koleksikelantan/items/show/2918.