Etak Salai

Dublin Core

Title

Etak Salai

Subject

Makanan Tradisional

Description

ETAK dalam dialek Kelantan adalah sejenis hidupan cengkerang dan amat popular dijadikan menu hidangan harian serta dijadikan snek ketika bersantai bersama keluarga dan rakan.

Dikenali sebagai corbicula fluminea dalam bahasa saintifik, ia amat mudah didapati di sepanjang sungai di negeri berkenaan.

Malah, hidupan tersebut turut menjadi sumber mata pencarian kebanyakan penduduk yang mendiami kawasan pinggir sungai kerana permintaan yang tinggi di pasaran terutamanya etak yang telah disalai dengan ramuan khas.

Selain itu, etak merupakan spesies yang menyumbang kepada kegiatan ekonomi penduduk tempatan terutamanya di Kelantan sebagai salah satu makanan yang paling popular bagi penduduk di negeri ini sejak dahulu lagi.

Ia bukan sahaja dihidangkan dalam menu makanan seharian, malah etak salai dijadikan snek pada waktu bersantai bersama keluarga dan rakan.

Creator

Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan

Source

Resepi Warisan Cik Siti Wan Kembang Kelantan, Malaysia

Publisher

Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan

Date

02/03/2015

Contributor

Universiti Malaysia Kelantan

Rights

Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan

Format

book

Language

bahasa melayu

Identifier

TX 724.5 M3 R47 2013 KEL

Text Item Type Metadata

Original Format

photo

Files

7. Etak Salai 1.pdf
7. Etak Salai 2.pdf

Citation

Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan , “Etak Salai,” Digital Kelantan Collection, accessed June 10, 2023, http://digitalkelantancollection.umk.edu.my/koleksikelantan/items/show/42.